Vackra hem är strukturerade hem

Struktur och adekvat förvaring är a och o för ett funktionellt hem. Det spelar ingen roll hur snygga möbler du har eller hur mycket tid du lägger på att mixa och matcha inredningen i hemmet; om förvaringssystemet haltar så påverkas helheten.

I takt med säsongen

Det kanske mest påtagliga är när de säsongsbetonade sakerna ignoreras eller till och med glöms bort. Vi vet väl alla hur lätt det är att bli hemmablind? Står vinterns kängor framme när vårsolen börjar strila in? Hänger det en smutsig sommarjacka innanför ytterdörren när höstvindarna friskar i? Grillen kanske står kvar på uteplatsen trots att snön vräker ner?

Lösningen stavas RUTINER

Nyckeln är att ta sig tiden att organisera hemmet genom att ha fasta rutiner. Avsätt två dagar om året då du rensar och organiserar – den första om våren och den andra om hösten. Planera gärna in datumen i början av året så att du är beredd när det är dags.

Så här gör du

Allt säsongsanpassat som har varit framme ses nu över. Kläder, skor, mössor, halsdukar, vantar och handskar. Likaså uteplatsens attiraljer såsom stolsdynor, parasoll, möbler, grill och krukor. Se till att allt tvättas och att trasiga saker lagas eller slängs. Vik eller häng in prylarna i garderober eller lägg dem i kartonger för förvaring. Är det höst så ställs utemöbler undan eller täcks över. Kanske vill du skänka något till en välgörenhetsorganisation? Uppsök en säljsajt eller bakluckeloppis om du vill sälja dina saker. Passa på att notera vad du kommer att behöva till nästa vår eller höst så att du slipper fundera när du väl är där.

In med det nya

Sista steget är att ersätta den förra säsongens prylar med saker som tillhör den nya årstiden. Om det är vår och du var ordentlig med höststädningen så går detta som en dans. Du vet då var allt finns och du vet vad som behöver köpas. Om du inte var så organiserad när sakerna packades undan så krävs lite mer arbete. Du går då helt enkelt igenom allt på samma sätt som när det packades undan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *